Skubaniec

skubaniec

Składniki:
Ciasto:

1 margaryna
1/2 kg mąki
2 łyżki smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki cukru

Pianka:
5 białek
1 szkl cukru
czerwona porzeczka ok 3 garście

 

Sposób przygotowania:

Ze składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na połowę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki lub zamrażalnika do schłodzenia. Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować margaryną. Położyć jedna część ciasta (troszkę źle się układa, ale przy pomocy małego wałeczka i paluszków uda się ;-). Podpiec z 10 min. Ułożyć porzeczkę. Uwaga !!! nie za dużo ok 3 garście,,mają być prześwity. Na owoce wyłożyć pianę z białek ubitą z dodatkiem szkl cukru (też można podpiec bez ciasta na wierzchu 10 min)  I na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta – na oczkach grubej tarki. Pieczemy 200 stopni 20 min i 175-180 stopni kolejne 20 minut.