Racuchy

racuchy 2

Składniki:

1 i 1/2 szkl mąki
3 dkg drożdży
3 jaja
2 łyżki cukru
1/2 szkl mleka
łyżka masła
cukier puder
olej

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem łyżką, mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Rozetrzeć i zostawić do wyrośnięcia. Mleko ciepłe. Z białek ubić pianę, wsypać cukier i dalej ubijając dodać żółtka. gdy rozczyn podrośnie dodać resztę mąki, stopione masło oraz ubite jaja i wyrobić drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia. Ja zawsze miskę nakrywam ściereczką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy. Po łyżce nakładamy cienko bo one rosną troszkę. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Posypujemy cukrem pudrem.

 

20150824_145510