Nalesniki zapiekane z serem i rodzynkami

nalesnik3

Składniki:

3/4 szkl mąki

3 jajka

olej

1,5 szkl mleka

50 dkg zmielonego twarogu

10 dkg cukru pudru

2 łyżki rodzynek

skórka otarta z połowy cytryny

1 łyżeczka cukru waniliowego

masło do formy

sól

 

Sposób wykonania:

Z mąki, 2 jajek, 1 łyżki oleju, mleka i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe. Usmaż naleśniki. Rodzynki zalej wrzątkiem. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, waniliowym oraz 1 żółtkiem. Wymieszaj z odsączonymi rodzynkami i skórką z cytryny. Ubij pianę z białka i dodaj do masy serowej. Masą smaruj naleśniki i zwijaj w rulony. Żaroodporną formę wysmaruj masłem, ułóż w niej naleśniki obok siebie i piecz 180 stopni 20 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

nalesnik1