Składniki:
1 1/2 szkl mąki
1 jajo
2 szkl mleka
szczypta soli
Bialy twaróg 150 g
Śmietana 2 łyżki
cukier puder 1-2 łyżeczki
cukier waniliowy 1łyżeczka cukru waniliowego
skórka z cytryny
Jagody mogą być mrożone
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki mieszamy i odstawiamy do pół godziny. Smażymy naleśniki. Ser ucieramy z ok. łyżką lub dwiema śmietany. Dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego, ok 1 lub dwie łyżeczki cukru pudru i troszkę startej skórki z cytryny. Mieszamy. Jagody podgrzewam na kuchence gazowej z dodatkiem łyżeczki cukru. Zrobi się sosik.
Masę serową wykładamy na naleśnika. Polewamy łyżeczką jagód z sosikiem. Składamy naleśnik na pół i na pół. Smażymy na maśle. Wykładamy na talerz posypujemy cukrem pudrem. Możemy polać sosikiem z jagodami.
Tak samo możemy zrobić dowolny mus. niżej na zdjęciu mus malinowy.