Serniczki z musem truskawkowym

Składniki:

Spód:

Około 120-140 g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych

Około 100-120 g masła (roztopić)

Łyżeczka wody

 

Masa serowa:

450 g twarogu półtłustego (zmielić lub przepuścić przez specjalną maszynkę do sera i ziemniaków) 3 razy

2 jaja

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

80-100 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

 

Galaretka truskawkowa:

1 opakowanie galaretki truskawkowej

125 g mrożonych truskawek

woda do uzupełnienia pojemności 450 ml

 

Sposób wykonania:

Spód:

Herbatniki pokruszyć (zblenderować drobno). Połączyć z roztopionym masłem i wodą.

Masa serowa:

Zmielony trzy krotnie twaróg połączyć z jajkami, sokiem z cytryny, olejkiem waniliowym oraz cukrem. Utrzeć na masę. Ucierać kilka minut.

Galaretka truskawkowa:

Truskawki podgotować z dwiema łyżkami wody. Gotować kilka minut. Zblenderować. Do naczynia z miarką przelać gorące zblenderowane truskawki, dodać gorącej wody do 450 ml wody, dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Schłodzić do masy tężejącej.

Blaszkę na muffinki wyłożyć, najlepiej silikonowymi foremkami na babeczki. Do każdej foremki nałożyć masę herbatnikową, ugnieść łyżeczką lub palcami. Wyłożyć później masę serową ¾ wysokości. Piec 30 minut temperatura 165-170 stopni.

Wystudzić.

Wystudzone babeczki polać tężejącym musem truskawkowym. Schłodzić.

14 szt babeczek