Około 120-140 g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych
Około 100-120 g masła (roztopić)
Łyżeczka wody
Masa serowa:
450 g twarogu półtłustego (zmielić lub przepuścić przez specjalną maszynkę do sera i ziemniaków) 3 razy
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80-100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka truskawkowa:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
125 g mrożonych truskawek
woda do uzupełnienia pojemności 450 ml
Sposób wykonania:
Spód:
Herbatniki pokruszyć (zblenderować drobno). Połączyć z roztopionym masłem i wodą.
Masa serowa:
Zmielony trzy krotnie twaróg połączyć z jajkami, sokiem z cytryny, olejkiem waniliowym oraz cukrem. Utrzeć na masę. Ucierać kilka minut.
Galaretka truskawkowa:
Truskawki podgotować z dwiema łyżkami wody. Gotować kilka minut. Zblenderować. Do naczynia z miarką przelać gorące zblenderowane truskawki, dodać gorącej wody do 450 ml wody, dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Schłodzić do masy tężejącej.
Blaszkę na muffinki wyłożyć, najlepiej silikonowymi foremkami na babeczki. Do każdej foremki nałożyć masę herbatnikową, ugnieść łyżeczką lub palcami. Wyłożyć później masę serową ¾ wysokości. Piec 30 minut temperatura 165-170 stopni.