Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
cukier trzcinowy
żółtko
margaryna lub olej
Krem:
250 g serka mascarpone
150 – 200 ml śmietany 36% lub 30%
1 łyżka cukru pudru
można użyć śmietan fix
cukier puder
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać 220 stopni. Płat ciast rozwinąć i pokroić na paski – około 10-12. Paski będą miały około 2-3 cm szerokości. Metalowe stożki nasmarować olejem lub margaryną. Paski ciasta nawijać na metalowe stożki, ja zaczynam od szerszej strony ku węższej. Paski ciasta muszą nachodzić na siebie. Gotowe rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pozycji leżącej. Gotowe rurki posypać cukrem. Piec ok 10-13 min – do momentu aż rurki będą rumiane. Po włożeniu blaszki do piekarnika zmniejszyć temperaturę 200-210 stopni.
Po upieczeniu wyjąć metalowe rurki. Schłodzić. Rurki przechowywać w zamkniętym pudełku.
Po przestudzeniu napełniać kremem i posypać cukrem pudrem.
Krem:
Składniki na krem połączyć robotem na wysokich obrotach. Szprycą nakładać do rurek.
W następnym wpisie podam przepis na ciasto kruche.