Składniki:
175 g miękkiego masła
110 g cukru
4 duże jajka
150 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
szczypta soli
Sposób wykonania:
Mikserem wymieszaj masło. Dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ucieraj i dodawaj raz jajko raz trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Możesz ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżeczkę kakao.
Nakładaj do papilotek 3/4 wysokości. Oba ciasta do jednej foremki. Pieczemy 20min 185 stopni, kolejne 10-12 minut 175 stopni. Pieczemy ok 30 35 min. Do suchego patyka.
Możemy muffinki udekorować cukrem pudrem, czekoladą, lub ubitą śmietaną 36% (można do niej dodać cukier puder i kakao).
Zamiast kakao można dodać łyżkę nutelli. Smakuje równie pysznie.
Polewa:
1 łyżka masła
1/2 kostki czekolady
2-3 łyżki śmietanki 30%
Wszystkie składniki umieścić w misce na parze. Podgrzewać w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników można polać muffinki.