Muffinki

 

Składniki:

175 g miękkiego masła

110 g cukru

4 duże jajka

150 g mąki

1 opakowanie cukru waniliowego

1 i 1/2  płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

szczypta soli

 

Sposób wykonania:

Mikserem wymieszaj masło. Dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ucieraj i dodawaj raz jajko raz trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Możesz ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżeczkę kakao.

Nakładaj do papilotek 3/4 wysokości. Oba ciasta do jednej foremki. Pieczemy 20min 185 stopni, kolejne 10-12 minut 175 stopni. Pieczemy ok 30 35 min. Do suchego patyka.

Możemy muffinki udekorować cukrem pudrem, czekoladą, lub ubitą śmietaną 36%  (można do niej dodać cukier puder i kakao).

 

Zamiast kakao można dodać łyżkę nutelli. Smakuje równie pysznie.

Polewa:

1 łyżka masła
1/2 kostki czekolady
2-3 łyżki śmietanki 30%

Wszystkie składniki umieścić w misce na parze. Podgrzewać w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników można polać muffinki.