Mini serniczki na spodzie z oero

Składniki:

500 g sera białego półtłustego

3/4 szklanki cukru pudru

1  łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki budyniu waniliowego

2 jaja ( 2 białka i 2 żółtka)

1-2 łyżki soku z cytryny

1 kopiata łyżka jogurtu naturalnego

Opakowanie ciastek oreo(4 razy po 4 małe ciastka) 176g

Sposób wykonania:

Ser zmielić 3 razy. Cukier puder, cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny, 2 żółtka, jogurt zmiksować  ze sobą na gładką masę (utrzeć robotem kuchennym). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do gotowej masy. Pojemniczki na muffiny delikatnie posmarować pędzlem olejem. Do każdej foremki nałożyć ciastko oero i wymieszaną masę serową. Piec 175 stopni 15 minut, 150 stopni 20-25 minut. Ostudzić.

Podanie.

Mus truskawkowy lub malinowy. W sezonie zimowym mrożone owoce dusić 15 minut z dodatkiem 2 łyżek wody. Można dodać cukier wedle uznania. Ostudzić, zblenderować. Polać schłodzone serniczki.

Sos słony karmel.

4 łyżki białego cukru

1/4 szklanki wody

1/3 szklanki śmietanki 30%

1 łyżka masła

niecałe pół  łyżeczki soli gruboziarnistej

1-2 łyżki masła orzechowego

Do małego garnka wsypać cukier, roztapiać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy kolor cukru zbrązowieje, dodać wodę i energicznie mieszać do  rozpuszczenia się grudek. Garnek ściągnąć z ognia, odczekać około pół minuty, wlewać po odrobince śmietankę energicznie mieszając. Gotować około 4 minuty. Dodać masło i masło orzechowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Podawać  z serniczkami. Taki sos można również wykorzystać do innych potraw.