Mini bezy z 4 białek

Składniki:

Bezy:

4 białka

240 g cukru pudru

szczypta soli

Krem:

250 g serka mascaropone

250 ml śmietanki 30%

cukier puder 1-2 łyżeczki

Owoce:

Maliny (mrożone)

Maliny podgrzewać około pół godziny. Dodać 1-2 łyżki cukru. Ostudzić. Można używać wszystkich owoców.

 

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzać do 130 stopni.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę nakładać na blaszkę w formie ciasteczek. Średnica ok 4 – 6 cm. Ciasteczka troszkę urosną. 30 min piec 130 stopni. Po tym czasie piekarnik zmniejszyć i piec funkcja termoobieg 100-110 stopni 1 i pól godziny. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Bezy można przechowywać w zamkniętym naczyniu.

Krem:

Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i serek. Ubijać do stężenia masy. Dodać cukier puder.

Bezy przekładać masą z serka i musem owocowym.