Składniki:
Bezy:
4 białka
240 g cukru pudru
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascaropone
250 ml śmietanki 30%
cukier puder 1-2 łyżeczki
Owoce:
Maliny (mrożone)
Maliny podgrzewać około pół godziny. Dodać 1-2 łyżki cukru. Ostudzić. Można używać wszystkich owoców.
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę nakładać na blaszkę w formie ciasteczek. Średnica ok 4 – 6 cm. Ciasteczka troszkę urosną. 30 min piec 130 stopni. Po tym czasie piekarnik zmniejszyć i piec funkcja termoobieg 100-110 stopni 1 i pól godziny. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Bezy można przechowywać w zamkniętym naczyniu.
Krem:
Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i serek. Ubijać do stężenia masy. Dodać cukier puder.
Bezy przekładać masą z serka i musem owocowym.