Kule owsiane

kule2ss

Składniki:

200 g płatków owsianych (górskie) 2 szklanki

50 g masła

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki miodu

1 jajko

2 -4 łyżki orzechów włoskich

1 – 2 łyżki rodzynek

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka siemienia lnianego

opcjonalnie: migdały, ziarna słonecznika, suszona żurawina zamiast rodzynek

 

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Gdy składniki się rozpuszcza zdjąć z ognia i  dodać płatki, kokos, rodzynki, orzechy (orzechy uprażyć na suchej patelni i później pokroić), siemię. Składniki dobrze wymieszać. Gdy masa będzie letnia dodać jajko i wymieszać. Z masy uformuj kulki (zgniataj mocno w rękach) i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piec 13 – 15 minut 180 stopni i 3 min teroobieg. Wyciągnąć z piekarnika. Przełożyć dopiero gdy wystygną. Można nie dodawać cukru. (Orzechy i ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, później pokroić). Z podanych składników wychodzi około 14 kul.

kule 3ss kule1ss