
Składniki:
200 g płatków owsianych (górskie) 2 szklanki
50 g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
2 -4 łyżki orzechów włoskich
1 – 2 łyżki rodzynek
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka siemienia lnianego
opcjonalnie: migdały, ziarna słonecznika, suszona żurawina zamiast rodzynek
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Gdy składniki się rozpuszcza zdjąć z ognia i dodać płatki, kokos, rodzynki, orzechy (orzechy uprażyć na suchej patelni i później pokroić), siemię. Składniki dobrze wymieszać. Gdy masa będzie letnia dodać jajko i wymieszać. Z masy uformuj kulki (zgniataj mocno w rękach) i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piec 13 – 15 minut 180 stopni i 3 min teroobieg. Wyciągnąć z piekarnika. Przełożyć dopiero gdy wystygną. Można nie dodawać cukru. (Orzechy i ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, później pokroić). Z podanych składników wychodzi około 14 kul.
