Cynamonki drożdżowe

drozdzowe raz

Składniki:

Ciasto:
500-600 gr maki
płaska łyżeczka soli
pełna szkl ciepłego mleka
1/2 kostki drożdży
100g rozpuszczonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jaja
2 łyżki oleju do obsmarowania

 

Masa cynamonowa:

70 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki cynamonu
łyżka miodu
żółtko do wysmarowania

 

Sposób przygotowania:

Do mąki 500 g dodać sól, cukier waniliowy. Pół szkl ciepłego mleka rozrobić z drożdżami i łyżeczką cukru i łyżka mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do miski z maką dodać rozczyn drożdżowy po 15 min, resztę mleka, jaja. Wyrabiać dłużej łyżką drewnianą. Na końcu dodać wystudzone masło. Wyrabiać całość aż pochłonie tłuszcz. Podsypać mąką w razie potrzeby. Powstałą kulę wysmarować olejem i odstawić do miski obsypanej mąką na ok 50 min. Masa: Miękkie masło utrzeć widelcem z pozostałymi składnikami. Gotowe wyrośnięte ciasto powinno 2-3 razy zwiększyć objętość. Podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Wysmarować cienko masą. Zwijać w rulon. Kroić w plastry 1,5 – 2 cm. Wyłożyć na blaszcze wyłożonej papierem. Posmarować żółtkiem. Piec 210-220 ok 12-14 min. Można też przesmarować nutellą. Wychodzi z porcji ok 45-50 szt. Podczas pieczenia rosną.

 

drozdzowe2