Ciasteczka owsiano-kokosowe

P1190656ss

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych

4 łyżki wiórków kokosowych

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

3 płaskie łyżki cukru pudru

1/2 kostki rozpuszczonego masła

1 łyżka miodu

1 plaska łyżka sody

1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób wykonania:

Do miski wsypać płatki, wiórki, cukier puder, mąkę, cynamon i wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, gdy się roztopi dodać miód. Nie zagotowywać.  Sodę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody dodać do rondelka z masłem i miodem. Wymieszać dobrze. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (rękami) – spłaszczamy i układamy na klaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopni. Zostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Wychodzi ok 11 ciastek. Podczas pieczenia rosną. Mogą się ze sobą posklejać – ale spokojnie da się je oddzielić.