Kulki fit – Rafaello

Składniki:

100 g wiórek kokosowych

1 łyżka pasty tahini lub masła orzechowego

1 łyżka oleju kokosowego

1-2 łyżki miodu

pół szklanki orzechów nerkowca

pół szklanki migdałów w płatkach

pół szklanki płatków owsianych

pół szklanki mleczka kokosowego z puszki

Dodatkowo kokos do obtaczania

 

Sposób wykonania:

W specjalnej nakładce blendera zmielić płatki, kokos i orzechy na mąkę. Przesypać do miski. Dodać resztę składników. Wymieszać. Całą masę zblenderować kilka razy. Ręce delikatnie namoczyć w wodzie,  z masy wyrabiać kuleczki i obtaczać w kokosie. Przekładać na talerz. Schłodzić w zamrażalce 10-15 minut. Po tym czasie przełożyć doz zamkniętego pudełka i przechowywać w lodówce.

Pasta tahini – 100% sezamu – dodaje posmak sezamowy. Zamiast niej można użyć masło orzechowe.

Kulki zawierają dużo energetycznych składników jak i zdrowych olejów. Polecam jako przekąskę.

30 sztuk kulek