Składniki:
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka pasty tahini lub masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
1-2 łyżki miodu
pół szklanki orzechów nerkowca
pół szklanki migdałów w płatkach
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mleczka kokosowego z puszki
Dodatkowo kokos do obtaczania
Sposób wykonania:
W specjalnej nakładce blendera zmielić płatki, kokos i orzechy na mąkę. Przesypać do miski. Dodać resztę składników. Wymieszać. Całą masę zblenderować kilka razy. Ręce delikatnie namoczyć w wodzie, z masy wyrabiać kuleczki i obtaczać w kokosie. Przekładać na talerz. Schłodzić w zamrażalce 10-15 minut. Po tym czasie przełożyć doz zamkniętego pudełka i przechowywać w lodówce.
Pasta tahini – 100% sezamu – dodaje posmak sezamowy. Zamiast niej można użyć masło orzechowe.
Kulki zawierają dużo energetycznych składników jak i zdrowych olejów. Polecam jako przekąskę.
30 sztuk kulek